CW Projecten
De volgende 2 projecten zijn CW georienteerd.
Al lang bestond de wens om een CW decoder te bouwen, daar ik geen CW examen meer hoefde te doen voor mijn F licentie..Dus ik ook geen CW machtig ben met de seinsleutel.
Als tegenhanger van de CW decoder ook een CW Encoder (CW Keyer) om door middel van een standaard toetsenbord CW signalen te verzenden. Met name geschikt om ook CW te oefenen, maar ook voor degenen die de CW niet machtig zijn , zo als ik, en toch deze mode in onze radio hobby willen gebruiken.
CW Decoder
Bij het naspeuren op Internet blijken er al vele projecten te bestaan. De een nog luxer dan de ander.
CW decoder uit de oude doos
Naast de diverse Arduino boeken voor Ham Radio (zie verderop onder literatuur) bood ook hierbij de Electron van November 2015 uitkomst om een keuze te maken.
Hierin stond een project beschreven van een CW decoder op basis van het otwerp van Bud, WB7FHC
Echter door PA0JBG uigebreid en voorzien van wat extra snufje.
En wat ook mee helpt bij een beslissing, er was een printplaat beschikbaar!
In de praktijk bleek dat al een groot aantal andere Radio-Amateurs deze CW decoder op basis van dit ontwerp hadden nagebouwd.En ook dat helpt bij de keuze vorming!!
Er werd in dit ontwerp gebruik gemaakt van een 2-regelig display, en ook hier wilde we weer meer en het moest een 4-regelig display worden.
In het ontwerp wordt gebruik gemaakt van een LM567 toon-en bandpass filter. dat kwam goed uit bij ons, want we wilden graag het audio-signaal tussen de 600Hz en 1000Hz kunnen decoderen met een bandbreedte van 250Hz.
Een 4 regelig Arduino display
In het ontwerp van PA0JBG zaten een aantal extra zaken, we hebben deze wel uitgetest maar verder niet toegepast.
In het ontwerp zat voor de afstemming een gewone potmeter maar deze hebben we vervangen door een 10 slags wat beter regelde.
Uiteindelijk hebben we een perfect werkende CW decoder gemaakt, welke we vaak gebruiken in de hobby bij het luisteren en decoderen van CW signalen.
Mijn eerste CW decoder
10 slags potmeter
Schema van het IC hier naast
bandpas filter IC
CW Encoder (CW Keyer)
In enkele Arduino , Ham project boeken, vonden we ook wel een schema of beschrijving van een CW Keyer met geheugens, er handig bij contesten en zo.
Het ontwerp van Glen Popiel, KW5GP, ging uit van het gebruik van een standaard PC toetsenbord, erg handig wanneer je CW niet machtig ben zo als ik, en je wil toch CW beoefenen op de HF banden, of om een andere reden.
Seinsleutel (Key) in een modern jasje Hi Hi
Het ontwerp van Glen, KW5GP , ging uitvan een standaard 4 regelig-display, inmiddels voor ons geen onbekende meer, een 4 tal geheugens van max 45 tekens, een apart relais voor het aansturen van de transeiver (Keying) en een standaard PS/2 toetsenbord.
Het consept stond goed beschreven in een van de boeken van Glen, KW5GP.
Maar zo als elke keer weer wij wilden weer meer...........
Wij wilden graag grotere geheugens om meer standaard gegevens voor een QSO (Bericht) te kunnen vastleggen,en ook in het display zat een vreemde kronkel.
Het schema van Glen, KW5GP
In een direct @ contact wat Cor, PA0GTB heeft gehad met Glen, KW5GP, Werden de geconstateerde "beperkingen" besproken.
Glen gaf aan dat zowel de Arduino Nano als de Arduino Uno beperkingen hadden ten aanzien van geheugen ruimte.
En het vreemde gedrag van het 4 regelig display, herkende hij ook.
Dit had te maken met de interne hardware constructie van dit type display.
Dus lastig.....? Weer een uitdaging voor ons.....
Inmiddels zijn we een heel stuk wijzer geworden inzake de Arduino code, werden de beperkingen geanalyseer door Cor, PA0GTB,en werd besloten om over te stappen naar een Arduino Mega2560 controller.
Deze heeft veel meer geheugen aan boord, ook werd er een modificatie aangebracht in de Librarys door Cor om extra geheugenruimte te kunnen benutten.
Arduino Mega2560 controller